piątek, 2 lipca 2010

Wzrost i właściwości lecznicze grzybów jadalnych (min. shitake, boczniaków)

Prywatne życie grzybów.
Film pokazuje między innymi wzrost boczniaków, które można uprawiać z powodzeniem w ogródku, w domu lub na balkonie, o czym już pisałam. Niedawno kupiłam grzybnię boczniaka cytrynowego, którego mam zamiar zaszczepić na pniu gruszy (lub innego drzewa lisciastego).



Grzyby mają to do siebie, że można je sadzić o różnych porach roku.
Aby uprawiać grzyby jadalne, należy zaopatrzyć się w grzybnię wybranego gatunku (najlepiej wraz z instrukcją postępowania), który można uprawiać. Do takich gatunków należą boczniaki, shiitake (twardziak jadalny), pieczarki (biała i brunatna), pierscieniaki uprawne, czernidłaki, zimówki aksamitne, a także grzyby lesne (w tym wypadku trzeba zasadzić drzewa konkretnych gatunków), purchawice olbrzymie i czubajki kanie. Interesującym gatunkiem, który się uprawia jest soplówka jeżowata o oryginalnej morfologii.

Kupiłam sobie ostatnio poradnik "Uprawa grzybów jadalnych i leczniczych w warunkach naturalnych" autorstwa M.Siwulskiego i K. Sobieralskiego - można znaleźć wiele przydatnych porad, jak i ciekawych zdjęć i instrukcji dotyczących szczepienia podłoża.
Dowiedziałam się również z książki, że większość grzybów, które się uprawia posiada właciwości przeciwnowotworowe : pieczarka brazylijska, soplówka jeżowata, twardziak jadalny (shiitake), zimówka aksamitnotrzonowa, lakownica lśniąca, żagwica listkowata. Wiele grzybów wykazuje również działanie antybakteryjne, antywirusowe, immunostymulacyjne i obniżające ciśnienie krwi np. boczniaki, Shitake, pieczarka brazylijska.


Ekstrakt z shiitake w kapsułkach
zalecany jest przy:

1. wysokim poziomie cholesterolu
2. reumatyzmie
3. zapaleniu stawów
4. nowotworach

Brak komentarzy: